Cheyenne

Geplaatst op zaterdag 06 augustus 2016 @ 15:22 , 158 keer bekeken

De Cheyenne is een volk van Native Amerikanen in het noorden van Amerika. Ze ontstonden door de samenvoeging van de So'taa'é of Sutai, en de Tsitsistas. Cloud Dancing en zijn gezin waren van dit volk.

Het volk kwam origine voor in Minesota, t noorden van Amerika naar t zuiden en zijn opgedeeld in twee groepen; de Noordelijke Cheyenne (Ohmesehese) en de Zuidelijke Cheyenne (Heevahetane). Cloud dancing en zijn stam behoorden bij de noordelijke stam die leefden op de hoge vlakten van Colorado en Wyoming.Zij hadden een eigen taal waarbij dialecten onderscheid maakten in waar de stam leefde. Tegenwoordig spreken nog maar een dertiental bejaarden deze taal en zal ze weldra uitgestorven zijn. Ze verblijven tegenwoordig in een reservaart met de So'taa'é in Montana.

Er is een raad van 44 chiefs, die gekozen worden op basis van hun vertrouwen en karakter, en een adviserende rol hebben bij belangrijke beslissingen die door de stam genomen moeten worden. Toch is de rol van een Chief niet vergelijkbaar met die van een politiek of militair leider daar ieder individu vrijblijvend kan beslissen om de visie van de Chiefs al dan niet te volgen. Hoe dan ook hun rol is vaak ceremonieel tegenwoordig.

De oorlog en tijd van dr Quinn
In 1851 kregen de Cheyennnes een territorium toegewezen ten noorden van Colorado. Er werd een verdrag opgesteld waar ze mogen verblijven en waarin oa Denver en Colorado springs liggen. Vanaf 1850 heerste in het gebied de goudkoorts die negen jaar later het hoogtepunt had. Hierdoor kwamen er veel Europeanen hun kans pakken en werd het land van de Cheyenne vaak in gepikt waardoor er oorlogen waren tussen blanken en indianen. In die zin is de serie van Dr Quinn dus gebasseert op waarheid.
Wat de kijkers ook bekend voorkomt is de naam Chief Black Kettle, hij gaf Dr Quinn haar Cheynne naam Medicine woman.  In 1864 werd het kamp van hem aangevallen hoewel ze om hun vredelievendheid te tonen een witte vlag droegen vond er toch strijd plaatst onder de naam Sand Creek Massacre; zo'n 150 tot 200 ongewapende Cheyennes werden gedood. Vier jaar later was er de slag om Washita River op 27 november.Het kamp van Chief Black Kettle lag op het territorium dat hen door de Amerikaanse overheid was toegewezen maar sommige stamleden waren betrokken bij vijandelijkheden op blanken in Kansas. Hier werden een 100-tal Cheyennes gedood van wie de meeste vrouwen en kinderen waren. In de serie van dr Quinn is deze gebeurtenis ook onder de naam Washita na gespeeld. Oa Walking on Clouds vond hier de dood.
         Of de stam van Black Kettle echt vriendeljk was is niet bekend. Al wordt aangenomen dat hij niet deelnaam aan gevechten. Hij mocht dan wel de leider zijn hij had niet alle stamleden onder controle en met name de jongeren zorgden wel eens voor problemen.

Uittocht
De slag om Little Bighorn zette het Amerikaanse leger voor gek en de jacht op de Cheyenne begon bloederige vormen aan te nemen. Het leger wilde ze vast zetten. Men bedacht hier toe het Indian territory waar alle indianen stammen zouden moeten wonen en bij elkaar gezet werden zodat ze makkelijk in de gaten gehouden konden worden. In 1877 werden 972 van hen er na toe gebracht. Maar er brak malaria uit en ook was er niet goed en voldoende eten waardoor velen stierven.  Een jaar later namen Chief Little Wolf en Chief Dull Knife het initiatief om de Cheyennes uit hun miserabele toestand te verlossen. Datzelfde jaar nog verliet een groep van 353 Cheyennes onder leiding van de twee Chiefs het reservaat en trok noordwaarts. Het leger zette de achtervolging in met een belachelijke 13.000 soldaten en dan nog vrijwilligers. Eenmaal in Nebraska aangekomen splitste de groep zich op. Dull Knife werd gevangen gezet en vervolgens probeerde zij uit te breken wat nog eens vele levens koste.
   De groep van Little wolf ging terug naar Montana naar Fort Keogh en vestigden zich hier. Velen gingen opmerkelijk genoeg daar werken voor het leger als verkenner. Pas in 1884 besloot de Amerikaanse overheid om de Cheyennes onder te brengen in een reservaat. Het reservaat werd in 1890 uitgebreid. Tegenwoordig sluit de westelijke grens van het reservaat aan met dat van het Crow Indian Reservation. Er kunnen bedenkingen gemaakt worden waarom de Amerikaanse overheid ervoor koos om twee destijds traditioneel vijandige stammen langs elkaar te plaatsen. De Cheyennes waren samen met de Lakota en de Arapaho's de laatste stammen die werden onderworpen door het Amerikaanse leger.

Ondanks alles zijn zij vandaag de dag er ook in geslaagd om hun cultuur, religie en taal te behouden. Vandaag zijn de Cheyennes een van de weinige naties die bijna volledige controle en autoriteit hebben over hun reservaat. Land wordt door de stam geleased aan stamleden voor een periode van een mensenleven of 100 jaar en niet verkocht zodat het niet erfelijk kan worden gemaakt. Op deze manier kan het land bijna nooit in handen van blanken komen. Het is ook een van de weinige reservaten waar drinkwatervoorziening is voor alle huizen. De medicijnmannen zijn nog te consulteren als sjamaan indien gewenst.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

De superclub voor alle Dr Quinn medicine woman fans en acteurs die er in meespelen. Elke maand is er een ander karakter en die acteur/ actrice op de clubhome. Verder vind je er giga veel achtergrond info etc etc.